Höyry-galleriasta löytyy pieni kasvihuone

Päivi kasvihuoneessaVaskenruosteyrtit

Muutama vuosi sitten valmistin ensimmäisen kerran espanjanvihreää (englanniksi verdigris - "kreikanvihreä") erääseen projektiin. Kun kupari oli muuttunut hiljalleen lasipurkissa ikkunalaudallani voimakkaan turkoosinväriseksi, melkein harmitti pitkän kasvatuksen jälkeen tappaa metallikukkaseni ja ottaa väri käyttöön. Siitä asti olen haaveillut oman espanjalaisen metalliyrttipuutarhani tekemisestä.

Väriaineen haitallisuuden vuoksi paikan löytäminen ei ole ollut helppoa: kotoa ei ole löytynyt rauhallista tilaa ja toisaalta myrkyllisyyden vuoksi lasipurkkeja ei voi viedä tilaan, missä satunnaiset ohikulkijat saattaisivat niitä vahingossa töniä tai hajottaa, joten kupariyrttien kasvattaminen on ollut tähän asti vain haave. Tänä vuonna etsintä vihdoin päättyi, kun yrteille löytyi tilaa Höyrygallerian suljetusta porrastilasta, jossa ne saavat kasvaa ainakin tämän kesän.

Espanjanvihreä on patinaa, jota muodostuu kuparin tai pronssin pinnalle - vanha suomalainen nimitys väriaineelle on vaskenruoste. Se on yksi maailman vanhimmista väriaineista, mutta samalla myös melko haitallinen ja väriaineena epästabiili, minkä vuoksi sitä ei enää käytetä. Kuten tavallisen ruukkukasvin kohdallakin on aina pieni yllätys, millainen kasvi siemenestä tai taimesta lopulta kasvaa, sama odotus on myös kupariyrittien kohdalla. Metallitaimet istutettiin purkkeihinsa kiiltävinä kuparinvärisinä - kesä näyttää, alkavatko ne kukkia.

Päivi Hintsanen: Vaskenruosteyrtit
Puutarha Höyrygallerian ikkunan takana, katsottavissa vain ulkoa
Lisätietoa espanjanvihreästä: http://www.coloria.net/varit/espanjanvihrea.htm

--------------------------------------------------------------


--
Päivi Hintsanen
web designer - media artist
paivi.hintsanen@coloria.net
http://coloria.net/work-o-matic